25 september 2008

Mamma Mia - Soundtrackstolkning

Här följer en egen tolkning av låtinnehållet på soundtracket till filmen Mamma Mia som jag tidigare skrivit om. OBS! Vissa delar av filmen kan återges i denna listan.



01.Honey, Honey
Handlar om dotterns mamma och hennes dagbok som hon skrev i sin ungdom. På grund av 70-talets friska leverna har hon minnesluckor och skriver därför punkter istället...

02.Money, Money, Money
Behövs för att hotellet inte skall gå i konkurs. Men hon kanske borde använda dem till en hantverkare (se tidigare inlägg om filmen för mer info). Smidigt förresten att lägga ett hotell på en ö med en massa urbefolkning som jobbar med allehanda uppgifter, samtidigt som man inte har några gäster.

03.Mamma Mia
Handlar inte om en pizzeria, utan om gud (som tydligen är en man - för Mamma Mia betyder faktiskt herregud).

04.Dancing Queen
Hette från början Danzig Queen och handlade om Glenns fru (Glenn Danzig alltså). Men den skrevs om för att passa in på alla som är med i filmen. Det måste förresten vara jobbigt att bo på en grekisk ö där alla dansar och sjunger hela tiden.

05.Our Last Summer
Är en hyllning till en film av Thomas Samuelsson. Troligen är det Pierce Brosnan som skall vara Kranken och Stellan Skarsgård är Matte. Meryl Streep skall föreställa Lisa. Vem Colin Firth skall vara vet jag inte, men troligen skall han vara Krankens farsa.

06.Lay All Your Love On Me
Handlar om två småpojkar som busar i trädgården och gömmer sig under den ene pojkens pappas ihopkrattade lövhög.

07. Super Trouper
Är en käck danslåt i filmen, men titeln kan även betyda alkoholiserade militärförband.

08. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)
Handlar om att alla flickor/damer/kvinnor på ön vill ha en man efter midnatt, för på dagtid får de tydligen inte umgås. Det är som ramadan, fast med pojkar och flickor.

09. The Name Of The Game
Handlar med största sannolikhet om Yatzy. Likheterna med livetet och kärleken är många; man träffar någon (par), man skaffar hus (kåk), man får barn (tretal), och ett barn till (fyrtal), man ber mannen i huset laga middag (chans).

10. Voulez-Vous
Är franska och var även den låt som Napoleon gick och nynnade på för sina soldater dagarna före Waterloo. Och detta gjordes det också en låt om senare, fast den är inte med i filmen för då hade handligen blivit jättekonstig.

11. SOS
Betyder hjälp, vilket Benny ropade på när det inte gick som han tänkte sig med ägget (se punkt 13).

12. Does Your Mother Know
Är början på en riktigt dålig raggningsreplik som ofta hörs i rökiga lokaler där det finns minst 3 biljardbord och en darttavla.

13. Slipping Through My Fingers
Denna låt är inte så jättekänd, och det kan bero på att Benny skrev den när han skulle skilja gulan från vitan när han gjorde en svår maträtt för många år sedan.

14. The Winner Takes It All
...med det sublima budskapet att det är inte viktigt att komma först, bara man vinner.

15. When All Is Said & Done
Borde egentligen vara sist eftersom när allt är sagt och gjort så är det inte mycket kvar... och då dör liksom handlingen i filmen ut.

16. Take A Chance On Me
Detta är egentligen inte en låt utan ett meddelande som Björn och Benny spelade in på Stickan Anderssons telefonsvarare.

17. I Have A Dream/Thank You For The Music
Kan på något konstigt sätt sammanfatta karriärsstegen för ABBA; det började som en dröm i ett pojkrum med planscher på Ella Fitzgerald och slutade med att man gjorde en låt för att tacka sig själv för alla hits som skrevs under åren.

.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar läsning, hade jag inte ont i magen innan så har jag det nu,men orsakat av skratt. Skriv en bok, den kommer att göra succé.Kanske dags att skapa en ny genre för att kompletera chick lit.